10
3

Macallan

Jest to jedna z oryginalnych destylarni rzemieślniczych leżących w znanym i szanowanym regionie o nazwie Speyside. Destylarnia Macallan została założona w 1824 roku przez Alexandra Reida, który był nauczycielem oraz rolnikiem jęczmienia. To była jedna z pierwszych destylarni w Szkocji, która otrzymała legalną licencję. Historia destylacji na farmie Macallan w miejscowości Craigellachie sięga początków XIX wieku. Oficjalnie została jednak zarejestrowana dopiero w 1824 roku przez Alexandra Reida. Początkowo zakład był zbudowany z drewna, ale po przejęciu go przez Jamesa Stuarta został on przebudowany w 1886 roku na kamienny. Do lat 70. XX wieku destylarnia skupiała się głównie na produkcji blended whisky Macallan, a od samego początku stawiała ma najwyższą jakość produkcji. Dlatego praktycznie od samego początku zjednała sobie wielu smakoszy. Macallan słynie z nieco cięższych trunków. Produkowane tam whisky leżakują w dużych, 500 litrowych beczkach po sherry, wykonanych z europejskiego jak i amerykańskiego dębu. Przez stosunek beczek oraz ich objętości, leżakowany alkohol musi przebywać w nich dłużej. Uważa się, że Macallan na osiągnięcie swojej pełnej mocy potrzebuje kilkunastu lat. Musi przebywać w beczce tak długo, aby utracić swoje nuty siarkowe. Europejski dąb charakteryzuje się wyższym poziomem garbników oraz żywicznymi i goździkowymi aromatami. Z kolei dąb amerykański dodaje słodyczy. Gorzelnia należy do regionu Speyside, znanego z produkcji whisky o deserowym profilu smakowym. Macallan posiada trzy podstwowe wersje whisky. Sa to między innymi: Sherry Oak w rocznikach 12, 18, 25, 30. Intensywne, bogate w smak whisky dojrzewającej w wyselekcjonowanych beczkach po sherry Oloroso. Charakteryzują się głębokim smakiem i pięknym, niepowtarzalnym kolorem. Kolejnym jest Double Cask w rocznikach 12, 15, 18, 30 i Gold. Dojrzewająca częściowo w beczkach z amerykańskiego dębu, a częściowo w beczkach z europejskiego dębu po sherry Oloroso, połączona tworzy spójną, harmonijną całość. Ostatnia już jest Triple Cask w rocznikach 12, 15 i 18. Niezwykle gładki, delikatny i jednocześnie złożony charakter zawdzięcza się dojrzewaniu whisky w aż trzech rodzajach beczek- z amerykańskiego dębu po sherry, z europejskiego dębu po sherry i z amerykańskiego dębu po bourbonie. Każdy z destylatów jest starzony oddzielnie, a następnie w odpowiednim czasie są umiejętnie łączone co w efekcie daje wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Macallan jest produkowany również w limitowanych wersjach, a to pozwoli zadowolić kolekcjonerów i najbardziej wymagających klientów.