Gdy mamy w planach otworzenie własnego lokalu gastronomicznego, warto zwrócić szczególną uwagę na wybór lodów, które będzie serwowane naszym klientom. Jakie lody wybrać? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Pierwszym krokiem jest dobór smaków – warto wybierać sezonowe owoce, które będą na pewno świeże i smaczne. Dodatkowo, warto wybierać również smaki klasyczne, które zawsze cieszą się popularnością np. czekolada, truskawka czy wanilia. Dzięki temu nasi klienci będą mieli dużo do wyboru, a my osiągniemy sukces.
Jak przechowywać lody do gastronomii?
Przechowywanie lodów to bardzo ważny aspekt działalności gastronomicznej. Z powodzeniem można przechowywać je w zwykłych zamrażarkach, jednakże należy pamiętać również o odpowiedniej temperaturze. W każdym lokalu gastronomicznym powinny być odpowiednie lodówki do przechowywania lodów, które zapewnią im optymalne warunki.
Warto również zwrócić uwagę na temperaturę otoczenia, w której przechowywane są lody. Nie powinna ona przekraczać 5 stopni Celsjusza. W przypadku, gdy temperatura zostanie przekroczona, lody mogą zamarznąć i stracić swój smak. Dobrze przechowywane lody będą zachwycać naszych klientów swoim wyglądem i smakiem.
Cena a jakość lodów do gastronomii
Przy wyborze dostawcy lodów do naszej gastronomii, zwraca się zazwyczaj uwagę przede wszystkim na cenę. Niemniej jednak, należy pamiętać, że cena nie zawsze idzie w parze z jakością. Niskie ceny często oznaczają słabszą jakość produktów i kiepskiej jakości składniki. Dlatego ważne jest, aby wybierać dostawców, którzy oferują lody w dobrej jakości, choćby za nieco wyższą cenę.
Wartość jaką oferują dobrej jakości lody jest kluczowa dla naszych klientów. Smak, wygląd loda i jego konsystencja to podstawowe kryteria, jakie oceniają przy nabyciu produktu. W przypadku, kiedy decydujemy się na lody najwyższej jakości, nasza gastronomia będzie kojarzona z luksusem i pełnym profesjonalizmem. Dzięki temu, nasi klienci będą wracali do nas zawsze z uśmiechem na twarzy. Lody do gastronomii